3. Geleneksel Fetih Kupası Okçuluk Yarışması

3-fetih-kupasi

Okçular Vakfı, Türkiye Okçuluk Federasyonu ve World Archery’nin iş birliğiyle düzenlenen 3. Geleneksel Fetih Kupası Okçuluk Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

3. Uluslararası Fetih Kupası Okçuluk Yarışması ödül töreni Okçular Vakfı’nda büyük bir şölen havasında gerçekleştirildi. Ödül törenine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Okçular Vakfı Başkanı ve AK Parti 2.Bölge Milletvekili Adayı Haydar Ali Yıldız, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, AK Parti İstanbul eski İl Başkanı ve AK Parti 2. Bölge Milletvekili Adayı Aziz Babuşçu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreni öncesinde Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Daha sonra dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi. Törende bir konuşma yapan Okçular Vakfı Başkanı ve AK Parti 2. Bölge Milletvekili Adayı Ali Haydar Yıldız, “Fetih kupasının ilk atışını medeniyet inancımızın ayrı bir önem arz ettiği Hakkari’den başlattık. Kudüs fatihi Selahaddin Eyyübi, Anadolu’nun fatihi Sultan Muhammed Alparslan ve İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet han bizim medeniyetimizi, bizim vizyonumuzu ifade ediyor. Geleceğe yürüyüşümüzün bu üçlü sacayağının vizyonu, bugün okçular vakfının vizyonudur. Hakkari’den attığımız ok bugün Okmeydanı’na düşmüş ve barışın simgesi olmuştur” dedi.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Bilal Erdoğan ise, tesisin kazanılmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın büyük katkısı olduğunu belirterek, “Büyükşehir başkanımız olmasaydı böyle bir tesis hayata gelemeyecekti. Bugün burada İstanbul’un fethini dünyanın en büyük geleneksel ve olimpik okçuluk turnuvasıyla kutlamış oluyoruz. Her geçen yıl burası daha şenleniyor. İnanıyorum Türkiye’de okçuluk sporu geleceğe çok daha güçlü bir şekilde taşınmış olacak. Dünyada inşallah İstiklal Marşımız daha da dinleteceğiz” diye konuştu

Dereceye girenleri ödüllerini takdim eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,  “Bizler bir tarihin tekrar başlangıcına burada tanıklık ediyoruz. 1453 yılında burada Fatih Sultan Mehmet Han’ın kendi has akçesinden vakfiye ettiği ve daha sonra o tarihten itibaren okçuluk eğitimleri yapıldığı talimlerin yapıldığı bir mekan burası. Sonra maalesef o fonksiyonlarını yitirmişti. Tekrar biz bu güzelliği kavuşmasını arzu ettik. Okçuluk insanlık tarihi kadar eski. Bir irade ve ruh hali ,bir teslimiyet gerektiren bir silah olarak kullanılmış ok. Günümüzde spor olarak dünyada aktif rolü var. Dostluğun meşalesi ateş alıyor bu etkinliklerle. Yarınki fetih şenliğimiz bir başka olacak. Herkesi orada görmek isteriz” diye konuştu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da yabancı yarışmacılara İngilizce hitap ederek, İstanbul’da bulunmalarından mutluluk duyduğunu dile getirdi. Çok önemli bir etkinliğin gerçekleştirildiğine işaret eden Bozkır, fethin 562. yılında böyle bir etkinliğin yapılmasının önemini vurguladı.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, başarılı sporculara ödüllerini verdikten sonra kısa bir konuşma yaptı. Kurtulmuş, her sporun kendi içinde bir disiplini olduğunu söyleyerek, “Okçuluğun özellikle göz, gönül, zihin düşünce disiplini sağlayan bir özelliği var“ dedi. İstanbul’un fethinin sadece askeri bir mesele olmadığını söyleyen Kurtulmuş, “Sadece askeri alanda elde edilmiş bir zafer değil. İstanbul’un fethi aynı zamanda bu milletin kendi kökleri üzerinde bütün değerlerini dünyaya yaymasına vesile olan önemli sıçrama tahtalarından biridir. İstanbul’un fethi olmasaydı medeniyetimiz Avrupa’nın içlerine kadar tanıtılması, Asya’da Afrika’da üç kıtada, yedi coğrafyada medeniyetimiz yayılması mümkün olmazdı. Fetih bütün değerlerimizin yeniden üretilip, küreselleşmesine vesile olan önemli sıçrama tahtalarından biridir. Ne yazık böyle olmakla birlikte bu millete uzun yıllar fetih ve fethin ruhu unutturuldu. Fetih ve o fethin büyük fatihi, o fatihin arkasındaki büyük ruh kökü, onun verdiği dinamizm, eski geride kalmış ve utanılması gereken bir husus olarak anlatıldı. Tarih kitaplarında, tozlu raflarda bir tarihi olay olarak aktarıldı. Çok şükür fethin sahip olduğu ruhu, fethin dünyaya yaydığı medeniyeti ve o medeniyetin köklerini yeniden anlıyor, yeniden algılıyor ve bütün insanlığa yeni değerler olarak bunları takdim edebiliyoruz. Millet olarak fethin yıldönümünde yeniden köklerimizin üzerinde diriliyor, yükseliyor ve ileriye umutla bakıyoruz. Her millet bir ağaç gibi sadece ve sadece kendi köklerinden yükselir. Kendi köklerimizin üzerinde yükseliyoruz. Köklerimizin üzerin de yeniden kendi değerlerimizi üretiyor, yeniden güçlü bir millet olarak inşallah ayağa kalkıyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği tebrik mesajı okunarak devam eden etkinlik, yapılan konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.