30.12.2017 tarihinde faaliyete geçen Okçuluk Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı’mızda, geleneksel ve modern branşlardaki sporcularımızın hocalarının talepleri doğrultusunda uzmanlar tarafından çekimleri yapılarak, sporcularımızın atış kusurları giderilmeye çalışılmaktadır.
  Laboratuvarımızda, farklı açılarda yerleştirilmiş ağır çekim kameralar ve ışık sistemleri ile, sporcuların nefes, odaklanma, duruş, nişan alma gibi atış öncesi ve atış anındaki süreçleri kayıt altına alınmaktadır.
  Ok seçimi belki de yay ayarlarının en kritik bölümünü oluşturur. Ancak bu seçimi gerçekleştirmek çok istikrarlı atışları olan bir okçu ile dahi günler ve haftalar sürebilir. Ok muayenesi size oklarınızı kısa süre içerisinde daha isabetli şekilde seçmenizi sağlar. Örneğin fabrikadan çıkan bir paket ok 420’lik spine değerine sahiptir. Ancak bütün okların spine değeri eşit olmayabilir. Bu durum okun yay ile olan uyumu açısından önemlidir. Ok muayenesi sayesinde yaya en uyumlu okları çok kısa bir süre içerisinde bulunabilir.
  Okların spine testleri yapıldıktan sonra açık atış sahasına çıkılarak sporcunun teknik eksikliklerine göre farklı açılardan en az 72 oku görüntülü ve yazılı şekilde kayıt altına alınarak puan tutulmaktadır. Tutulan puanların tüm görüntüleri ve puan tablosu antrenörleriyle paylaşılarak sporcunun eksiklerinin düzeltilmesi sağlanabilmektedir.
  Seçilen 6 ok ile yapılan atışlar sonunda elde ettiğimiz veriler her okun ortalamasını ortaya çıkartmaktadır. Bu oklar arasında ortalamaları en düşük olanları elimizdeki diğer oklar ile değiştirerek yarışmada kullanacağımız okların hepsinin ortalaması birbirine yakın olana kadar (Seçim yaptığımız okların sayısı ne kadar fazla olur ise kusursuz okları seçme şansımız da artar) puan tutmaya devam edilir, böylelikle her okun karnesini elde edilir. Sporcu büyük bir hata yapmadığı sürece kullandığı okun hedefte hangi numaraya gideceğini bilmiş olur.
  Tüysüz ok testi ve kâğıt testi gibi semptomlara dayalı testler ile ekipman ayarlarını gerçekleştirmek bu işin ne en hızlı ne de en isabetli yolu. Bu tarz ayarlardan sonra sporcular ve antrenörler, yayı hissedip sesini dinlemeden ve okun uçuşunu havada görmeye çalışmadan bu ayardan tatmin olmazlar. Bunun sebebi semptomlara dayalı testlerden ötürü yetersiz veri toplamaktır. Çok yavaş çekim yapabilen kameralar, ekipmanın en küçük seviyede tepkimelerini tespit ederek düzeltme imkânı sağlar.
  Yay ayarı, malzemenin uygun şekilde ayarlanarak atış isabet oranını artırma yoludur. Rüzgarsız bir havada ve düzgün bir atış tekniği ile okunuz genel olarak hedefte istediğiniz yere gider. Ancak rüzgârlı havada veya en ufak bir teknik hata yapıldığında okunuzun ne derece sapma yapıp hedeften ne kadar kaçtığı önemlidir. Düzgün bir yay ayarı ile düzgün bir ok uçuşunu yakalayarak olumsuz hava şartlarında veya teknik hatalarda oklarınızın sapmasını minimuma indirilebilmektedir. Bu sayede puan kayıpları en aza indirgenmiş olacaktır. Yay ayarı yaparken zor olan yayı ayarlamak değildir. Önemli olan oku ve sporcunun tekniğini bu yaya göre ayarlamaktır. AR-GE Laboratuvarında mümkün olabilecek en iyi ayarı yaptırabilirsiniz.
© 2020 - 2024 || PARSKASOFT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ LİMİTED ŞİRKETİ