Keçeci Piri Mahallesi, Fatih Sultan Minberi Cad. No:1, 34445 Beyoğlu/İstanbul İletişim ! (212) 254 66 54

Sergiler

Sergiler

     Okçular Vakfı olarak, Türk milletiyle özdeşlemiş olan okçuluğun tanıtılması ve yaygınlaştırılması adına bir dizi çalışma gerçekleştirmekteyiz. Bu gaye ile çağımızın iletişim araçlarından olan ve sanatsal açıdan oldukça müstesna bir yere sahip olan sergi programlarını tertip etmekteyiz.

     Türk okçuluğunun tarihi-kültürel arka planı ile birlikte, spor, teknik, eğitim, askerî cephelerinin sanatsal bir üslupla ele alındığı; bunun yanında Türk okçuluğunun geleneksel sanatlardaki yansımasına binaen; minyatür, hüsn-i hat gibi unsurların yer aldığı, resmî belge niteliğindeki arşiv kayıtları ve yazma eserlerle harmanlanan kültür sanat faaliyetleri kapsamında sergiler oluşturmaktayız. Hazırlanan sergilerimiz ulusal ve uluslararası birçok merkezde gösterime açılarak büyük beğeni toplamaktadır. Bu zamana kadar gerek sanatçıların desteğiyle gerek Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’ndeki araştırmacı kadromuzun gayretleriyle 4 farklı sergiyi ülkemizin ve dünyanın birçok kültür merkezinde sergileme imkânı bulduk. Türk kültürünün yaygınlaştırılması adına yapmış olduğumuz çalışmalarımız devam edecektir.



Kemankeş Sergisi

     Dijital, taşınabilir ve geliştirilebilir bir sergi olarak tasarlanan “Kemankeş Sergisi” Osmanlı dönemi Türk Okçuluğunun teknik ve kültürel yönlerinin yansıtılmıştır. Mehmet Lütfü Şen küratörlüğünde hazırlanan sergide Osmanlı dönemine ait farklı türlerdeki yay örnekleriyle, askerî, eğitim, spor sahalarında kullanılan çeşitli ok türleri izleyicilerin beğenisine sunulmaktadır.



Minyatürlerle Osmanlı Devri Türk Okçuluğu

     Budapeşte’de bulunan Gül Baba Türbesi’nde Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Okçular Vakfı ve Gül Baba Kültür Vakfı paydaşlığında, Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan “Minyatürle Osmanlı Devri Türk Okçuluğu” sergisi yapıldı.

     Sergi içeriğinde Türk sanatının önemli ögelerinden olan tarihi kaynaklarda geçen ve Osmanlı Devleti’nin farklı dönemlerine ait minyatürler sunuldu. Minyatürlerde yer alan okçuluk unsurunun ve Türk geleneksel sanatının incelikleri bir ay boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.



Türk-İslâm Medeniyetinde Okçuluk Mirası

     Malezya Kuala – Lumpur Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı paydaşlığında gerçekleştirilen sergimizde, Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan, tarihte var olmuş Türk – İslâm Devletleri’ndeki okçuluk kültürünün minyatür sanatı üzerindeki yansıması gösterildi. Sn. Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle açılan sergi ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.



Türk Okçuluğunun Serüveni

     Kuzey Makedonya’nın başkenti, Üsküp’teki kültürel birlikteliği ve Rumeli’deki Türk Mimari varlığının unutulmaması adına tarihi Üsküp Kurşunlu Han’da gerçekleştirdiğimiz sergimizde; geleneksel Türk Okçuluğunda asırlar boyunca kullanılan yay ve ok örnekleriyle birlikte yapım aletleri, arşiv belgeleri ve hat sanatındaki yansımaları ziyaretçilerin izlenimine sunulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sn. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle, Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde oluşturduğumuz sergi programında ayrıca Üsküp’te bulunan Okmeydanı anısına, Kurşunlu Han’a bir adet hatıra menzil taşı dikilmiştir.

FAALİYETLER

Kısa Videolar

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

© 2020 - 2024 || PARSKASOFT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ LİMİTED ŞİRKETİ